top of page
Herbouw Oldekerk

KOP-ROMP-BOERDERIJ stand van zaken op 01-06-2021

KUISE MARIA

Op de hoek van de Kuzemerweg en het Kloosterpad te Oldekerk (provincie Groningen) is de beeldbepalende hoofdvorm weer terug.  De karakteristieke kop-romp boerderij uit het begin van de twintigste eeuw, mogelijk ouder, wordt door Notebomers Bouwgroep grootschalig ver-/herbouwd (een stukje voorhuis en de stookhut bleef staan).

KARAKTERISTIEK
Boerderij uitgevoerd in ambachtelijk traditionele trant. Voorhuis met wolfseind. Met erf en aangebouwde stookhut zeer beeldbepalend gelegen in de as van het noord-zuid gerichte deel van de Kuzemerweg, een oude hoofdroute, nabij de kruizing met het Kloosterpad.

KUZEMER
Kuzemer is een gehucht in de gemeente Westerkwartier  (provincie Groningen). De plaats is vooral bekend omdat hier in 1204 een vrouwenklooster werd gesticht. Het klooster behoorde tot de orde van de Premonstratenzers. Het werd gesticht op een hoger gelegen stuk zandgrond te midden van een groot
veengebied. De naam zou verwijzen naar een maar, dat verbasterd werd tot mer. Het klooster had als naam Maria's poort, wat aanleiding was om de naam van Kuzemer te zien als kuise Maria.

ONTWERP
In de boerderij bevinden zich twee woningen (voor en achter) met er tussenin een grote inpandige carport, een overdekt terras, een berging en schuurruimte. Het ontwerp is een combinatie van traditioneel en modern. Op dit moment wordt binnen alles afgeschilderd.

bottom of page