Nieuwbouw/verbouw Oldekerk

KOP-ROMP-BOERDERIJ stand van zaken op 24-10-2021

Achterop de motor. Een zonnig rondje door Groningen en Friesland. In stilte genieten van de vergezichten, de strakblauwe lucht, fietsers, wandelaars, hier en daar nog een bootje en de prachtige boerderijen die op weg naar Friesland veranderen van Oldambtsterboerderijen naar kop-romp en kop-hals-romp boerderijen. Onderweg naar Dokkum stoppen we in Oldekerk waar een ontwerp van mij gerealiseerd wordt, aannemer is Notebomers Bouwgroep te Lutjegast. De karakteristieke kop-romp boerderij uit het begin van de twintigste eeuw, mogelijk ouder, wordt grootschalig ver-/herbouwd.

Omschrijving karakteristiek object: boerderij uitgevoerd in ambachtelijk traditionele trant. Voorhuis met wolfseind. Met erf en aangebouwde stookhut zeer beeldbepalend gelegen in de as van het noord-zuid gerichte deel van de Kuzemerweg, een oude hoofdroute, nabij de kruizing met het Kloosterpad.

 

In de boerderij bevinden zich twee woningen (voor en achter) met er tussenin een grote inpandige carport, een overdekt terras, een berging en schuurruimte. Het ontwerp is een combinatie van traditioneel en modern. De komende dagen komen de dakplaten er op, waarmee de beeldbepalende hoofdvorm weer terug is.